Kollégisták karácsonyi könyvei a Felvidékre
Harmadik alkalommal utaztak év végén a szomszédos szlovákiai határmenti magyar nyelvterületre a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai, hogy karácsonyi ajándékként könyveket, folyóiratokat, tematikus DVD-ket és szaloncukrot vigyenek a nemzetiségi iskolák számára.
KépKépKépKépKép

Korábban Tiszacsernyőre, majd Nagytárkányba és Tiszacsernyőre, idén pedig Nagygéresbe és Bolyba látogatott el kollégiumunk küldöttsége. Emellett Kárpátaljára kilenc, Erdélybe pedig egy alkalommal szervezett már karitatív utat a diákotthonunk. A Dr. Béres József Kollégium képviselőinek az alig ezer lakosú Nagygéresen Kovács Tibor, a mindössze 700 lelkes Bolyban Görög Anna intézményvezető mutatta be a térségi beiskolázású iskolája működési kereteit, jellemzőit. Hazaútban a kis csoport még megtekintette Lelesz község és Királyhelmec város magyar történelemhez kötődő nevezetességeit.
Felemás érzésekkel hagytuk el az iskolákat és az országot. Bár mindkét helyen párját ritkító műfüves pályák épülnek, Bolyban pedig éppen most lengyel építőmunkások uniós pénzből újítják fel az iskolát, de például van olyan alaptantárgy, amelynek a magyar nyelvű tankönyveit csak novemberben kapták meg a tanodák, vagy a hivatalos közegek sem voltak igazán barátságosak velünk Királyhelmecen…
A fogyatkozó, illetőleg egyre inkább az alsó tagozatra korlátozódó magyar iskolák számára szakmai és érzelmi szempontból is fontos az anyaországi segítség. A tapasztalatok alapján Kollégiumunk diákkörei az új tanévben is folytatják majd a könyvek gyűjtését és a hazai kiadók megkeresését, hogy további nemzetiségi iskolák működéséhez tudjanak segítséget nyújtani.
A mostani adományozást a kollégium diákjai és dolgozói mellett elsősorban a Nemzeti Tankönyvkiadó, a SZAK és a Stiefel Kiadó, valamint záhonyi JaniCar Autósbolt segítsége tette lehetővé.

Képek később a galériában.
Írta: admin, 2009. 12. 30., 21:23 órakor
További híreket, cikkekhez kapcsolódó képeket, valamint a cikkek teljes szövegét megtekinthetik a www.bereskoli.hu weboldalon.